Nieuws

12 Juni 2023

Nieuwe wetgeving ter bestrijding van ontbossing bij de handel in goederen

Vanaf volgend jaar treedt er nieuwe wetgeving in werking die gericht is op het tegengaan van ontbossing bij de handel in bepaalde goederen. Het gaat in een beginfase om producten die grondstoffen, zijnde runderen, cacao, koffie, oliepalm, rubber, soja en hout, bevatten of daarmee zijn gevoederd of vervaardigd.

Deze wetgeving is bedoeld om ervoor te zorgen dat marktdeelnemers zich bewust zijn van de herkomst van hun producten en de mogelijke impact ervan op ontbossing. Het is dan ook essentieel om op de hoogte te zijn van deze ontwikkelingen.

De nieuwe wetgeving stelt strenge eisen aan de handel in relevante grondstoffen en producten. Er gelden drie belangrijke voorwaarden waaraan desgevallend voldaan moet worden:

  1. ten eerste moeten de producten ontbossingsvrij zijn,
  2. ten tweede moeten ze geproduceerd zijn in overeenstemming met de wetgeving van het land van herkomst,
  3. en ten derde moeten ze vergezeld gaan van een zorgvuldigheidsverklaring.

Als marktdeelnemer speelt u een cruciale rol in het waarborgen van de naleving van deze wetgeving. U dient ervoor te zorgen dat de goederen die worden geïmporteerd of geëxporteerd voldoen aan de vereisten en dat de juiste documentatie, inclusief de zorgvuldigheidsverklaring, aanwezig is.

Deze nieuwe wetgeving heeft als doel ontbossing tegen te gaan en de handel in duurzame producten te bevorderen. Door ervoor te zorgen dat producten ontbossingsvrij zijn en voldoen aan de geldende wetgeving, dragen we bij aan het behoud van bossen en de bescherming van biodiversiteit.

Als marktdeelnemer is het belangrijk om tijdig maatregelen te nemen en u voor te bereiden op deze nieuwe wetgeving. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de vereisten en procedures, en werk samen met commerciële partners om ervoor te zorgen dat de handel in relevante goederen op een verantwoorde en duurzame manier plaatsvindt.