Nieuws

19 Mei 2023

EU-verordening betreffende het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) - Belangrijke data om te onthouden

De EU-verordening tot instelling van een mechanisme voor koolstofgrenscorrectie ofwel een Carbon Border Adjustment Mechanism (afgekort: CBAM) is een feit.
 
Het betreft een nieuw mechanisme dat door de EU is uitgewerkt om de klimaatverandering aan te pakken en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
 
Deze verordening heeft mogelijks gevolgen voor uw importactiviteiten in het douanegebied van de Europese Unie.
Hierna vindt u een samenvatting van de belangrijkste aspecten en data die u moet onthouden met betrekking tot het CBAM.
  • Doel van het CBAM: het CBAM is ontworpen om een eerlijk speelveld te creëren en de koolstoflekkage te verminderen door ervoor te zorgen dat over goederen die buiten de Europese Unie hun economische oorsprong vinden een prijs betaald wordt voor de CO2-uitstoot die gepaard gaat met hun productie.
  • Geviseerde goederen: in de beginfase zal het CBAM van toepassing zijn op het in het vrije verkeer brengen van cement, ijzer en staal, aluminium, waterstof, kunstmest en elektriciteit (of uit die goederen voortkomende veredelingsproducten na actieve veredeling). Deze sectoren zijn gekozen vanwege hun significante broeikasgasemissies en economische relevantie.
  • De verordening treedt in werking op 17 mei 2023. Ze wordt gefaseerd van toepassing, startende op 1 oktober 2023.
  • Vanaf oktober 2023 tot en met 31 december 2025 is een overgangsperiode van toepassing, zonder financiële impact. 
    Importeurs moeten in de overgangsperiode op kwartaalbasis de ingebedde emissies in goederen die tijdens het voorgaande kwartaal van het kalenderjaar zijn ingevoerd, rapporteren, met vermelding van directe en indirecte emissies en eventuele daadwerkelijk in het buitenland betaalde koolstofprijzen. De rapportageplicht geldt niet voor terugkerende goederen die initieel als Uniegoederen uit het douanegebied werden uitgevoerd noch voor veredelingsproducten die voortkomen uit de regeling passieve veredeling. Het laatste CBAM-verslag, te weten het verslag voor het laatste kwartaal van 2025, moet uiterlijk op 31 januari 2026 worden ingediend.
  • Vanaf 31 december 2024 dienen betrokken importeurs de status van toegelaten CBAM-aangever (toelatingsaanvraag) aan te vragen.
  • Vanaf 2026 krijgt het mechanisme ook effectief een financiële dimensie. CBAM-aangevers dienen CBAM-certificaten aan te kopen.
  • Uiterlijk op 31 mei van elk jaar, dienen CBAM-aangevers in een CBAM-register een CBAM-aangifte in te dienen. De eerste CBAM-aangifte, voor het kalenderjaar 2026, moet uiterlijk op 31 mei 2027 worden ingediend.

De EU-verordening betreffende het CBAM is gepubliceerd op 16 mei 2023. U kunt de volledige tekst van de verordening hier raadplegen.

We raden u ten zeerste aan om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen met betrekking tot het CBAM en ervoor te zorgen dat u de benodigde stappen onderneemt om te voldoen aan de vereisten. 
 
Indien u verdere vragen heeft of specifieke begeleiding nodig hebt, kunt u als vanzelfsprekend steeds een beroep doen op onze specialisten.